November 2005 - maart 2006 - Reisverslag uit Beuningen, Nederland van Peter en Jolanda Diks - WaarBenJij.nu November 2005 - maart 2006 - Reisverslag uit Beuningen, Nederland van Peter en Jolanda Diks - WaarBenJij.nu

November 2005 - maart 2006

Door: Peter

Blijf op de hoogte en volg Peter en Jolanda

15 November 2005 | Nederland, Beuningen

15 november 2005
Vandaag hebben we de tickets besteld voor onze december-trip naar Portugal. We hebben gekozen voor de luchtvaartmaatschappij Virgin Express vanwege de prijs. De tickets waren euro 135,- per persoon retour. We moeten wel vliegen vanaf Brussel, maar dat is maar 2 uurtjes rijden vanuit Beuningen. Meteen alles doorgemaild naar ons contact in Portugal. Het huisje geboekt en we zijn er klaar voor.

13 december 2005
Vandaag zijn we teruggekomen uit de Algarve. We hebben een geweldig weekend gehad. Boven verwachting hebben we goede afspraken gemaakt en een huis bekeken om te gaan huren voor minimaal een jaar. We hebben in principe beiden een fulltime baan per 1 nov. ‘06 bij een leuk bedrijf.

9 januari 2006
Het bord 'Te Koop' wordt in de tuin van ons huis geplaatst. Wel gek om je eigen huis te koop te zien staan op verschillende sites zoals Funda, Era en Meeks van Oijen. Nu maar afwachten.
Vanavond om 17.30 uur is de eerste verhuizer geweest om een offerte uit te brengen. Er volgen er nog 2, daarna kunnen we een vergelijk maken en een uiteindelijke keuze. Je zult misschien denken wat zijn ze er vroeg bij, maar wij hebben alles liever op tijd goed geregeld. Zo zitten we nu eenmaal in elkaar. Dat geeft weer rust om andere zaken aan te pakken. Om 20.00 uur hebben we privé-les Portugees afgesproken met een leraar. We gaan iedere week, op woensdag van 20.30 tot 22.00 uur samen op les.

12 januari 2006
Vandaag hebben we de eerste bezichtiging van ons huis gehad. Dat was wel spannend. Nu maar afwachten of er iets uitkomt. We hebben de komende dagen nog meer bezichtigingen. Het is een gewild huis in een fijne buurt.

13 januari 2006
Wat een ongeluksdag had kunnen zijn, vrijdag de 13e, werd een geluksdag. Ons huis is verkocht! Het ging allemaal wel erg voorspoedig.

19 januari 2006
Gisteravond voor het eerst naar Portugese les geweest. Schema opgesteld voor de komende weken en starten maar...We begonnen met de uitspraak. Hoe spreek je letters uit en waar moet je opletten. Waar leg je de accenten en de klemtoon op. Het viel wel mee. Het is wel belangrijk dat we dit als eerste kregen, omdat de uitspraak natuurlijk heel belangrijk is. Je kunt wel een grote woordenschat hebben, maar als je alles verkeerd uitspreekt, dan verstaan ze ons nog niet. Daarna begonnen met de werkwoorden Ter = hebben, Saber = weten en Ser = zijn. Het werd al wat pittiger. Dus gaan we er flink tegenaan thuis om het onder de knie te krijgen. We gaan in de keuken ook A4tjes hangen met woordjes. Dit was een tip van een collega. Haar moeder oefende zo ook steeds de woordjes. Nou tot de volgende keer maar weer.

25 januari 2006
Vandaag de laatste offerte binnengekregen van de verhuisbedrijven. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om verschillende offertes aan te vragen. De bedragen variëren van 2000 euro tot 9000 euro voor dezelfde verhuizing. We hebben gekozen voor verhuisbedrijf van Casteren uit Herpen. De ouders wonen in de Algarve in de plaats Silves en de zoon woont in Herpen (N.B.)Het is een echt familiebedrijf. Dat soort bedrijven gunnen wij de opdracht. En laten we eerlijk zijn, zij waren ook één van de goedkopere en toch met een goede service. Nu stop ik er weer mee want we gaan weer naar de Portugese les van Louis.

28 januari 2006
Woensdagavond alweer naar de 2e les Portugees geweest. We hebben afgesproken om het tempo laag te houden, vanwege het leggen van een goede basis. Tenslotte ben ik ook de jongste niet meer. En mijn " talenknobbel" was al niet zo groot, en ik wil er geen " talengat" van maken. Dus rustig aan. Het valt me niet tegen. We kunnen al kleine zinnen vertalen en antwoord geven op die zinnen. Ik ben gisteren op het werk ook begonnen met het schrijven van simpele Portugese zinnen, zoals: Hoe gaat het? en prettige avond, naar onze agent in Portugal en op Madeira. Het grappige is wel dat je voor 1 Nederlands woord meerdere Portugese woorden hebt. Bijvoorbeeld voor het woord "optie". Ik wilde op Madeira een huis in optie zetten. Dus dat schreef ik in het Portugees. Krijg ik me daar een heel verhaal waar ik dat huis kon vinden op haar site en met een uitleg van hier tot aan Madeira aan toe. Maar ik wilde gewoon een huis voor een paar dagen vast laten houden tot de klant de beslissing heeft genomen. Maar goed, daarna maar in het Engels uitgelegd wat ik bedoelde en nu is het voor elkaar. Maar we houden vol, ik blijf het in het Portugees proberen. Nou allemaal een fijn weekend! Ik ga mijn huiswerk maken.

5 februari 2006
Het zit wel eens mee en het zit wel eens tegen. Afgelopen vrijdag was de termijn van de ontbindende voorwaarden van de verkoop van ons huis voorbij. Prompt op die dag ging de telefoon of de aspirant kopers de ontbindende voorwaarden kunnen verlengen met nog een paar dagen. Ze hebben namelijk het recht om dat te doen, als de hypotheek nog niet helemaal rond is. Dit was natuurlijk goed balen!!!!. We wilden eigenlijk het bord "Verkocht" op het huis plaatsen. Daar hadden we echt naar toegeleefd. Nu moeten we nog even geduld hebben tot a.s. donderdagavond 24.00 uur. Dus a.s. vrijdagochtend gaat, als alles goed gegaan is, het bord verkocht op het huis.
De Portugese les gaat redelijk goed. Het is wel prettig om met z'n tweeën te leren. Zo kunnen we elkaar overhoren. Ook gaat het versturen van Portugese e-mailberichten naar onze hostess en agenten in Portugal en op Madeira goed. Grande Abraço e com os meus cumprimentos. Peter

18 februari 2006
We zijn alweer bijna 2 weken verder. Het waren drukke weken. We hebben nu definitief het huis verkocht. De ontbindende voorwaarden zijn voorbij. Het bord "verkocht" staat nu voor het huis.
De transportdatum stond op 1 oktober, maar omdat 1 oktober een zondag is, wordt het nu vrijdag 29 september. Dan wordt het huis overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Een gezin met kleine kinderen. Hopelijk hebben zij even veel plezier van het huis en de omgeving als dat wij tot nu toe hebben gehad. We hadden natuurlijk liever de datum 2 oktober gehad, dan hadden we nog het weekend ervoor om alles in orde te maken en had de verhuizer gewoon kunnen komen op de 29ste. Nu hebben we besloten om de verhuizer op maandag de 25ste september te laten komen. Dan kunnen we het weekend ervoor alles klaarzetten, en hebben we de week nog om de boel op te ruimen en schoon te maken. Wel lekker om weer een fase in de organisatie af te sluiten.

Deze week zijn mijn ouders vertrokken naar de Algarve voor een maand. Ze hadden ons beloofd dat er Nederlandse TV zou komen. De schotel zou de eerste dag van hun vakantie geplaatst worden. Dat werd uiteindelijk pas de 5de dag na aankomst afgelopen vrijdagmiddag. Na een boel over en weer gebeld te hebben is het dan uiteindelijk gelukt. Ook nog even deze week bemiddeld in een huis kopen voor mijn zoon Mark en zijn vriendin. Goh, wat waren ze gelukkig. Nu krijgen ze echt een eigen nestje. Ze krijgen op 1 augustus de sleutel. Wel gek dat we er dan maar 2 maanden van kunnen genieten, want daarna zijn we weg. Op dit soort momenten besef je pas hoe snel het gaat en dat het af en toe best moeilijk zal zijn alles achtergelaten te hebben. Ook ondervind Jolanda dat dit weekend wel heel erg. Maar ja, dat is onze eigen keuze geweest. Ik stop maar weer eens met schrijven want de Portugese studieboeken roepen!

25 februari 2006
Vandaag hebben we een beetje feest. Mijn vader is jarig. Hij is zelf in de Algarve met vakantie. Maar wij drinken er hier wel een borrel op. Het was trouwens een hectische week. Afgelopen dinsdag was ik zelf jarig. Nou doen we er niet veel aan, maar wel leuk dat de kinderen kwamen eten. Op het werk waren ze mijn verjaardag gewoon vergeten. Ik zei al: " ik ben nog niet weg of jullie zijn mij al vergeten". Ze vonden het zelf ook erg, maar ja 't is gebeurd. Vandaag weer redelijk veel Portugees zitten leren. Vanmiddag kwamen mijn "schoonouders" een borrel op onze verjaardag drinken. Het was gezellig, konden we weer eens een beetje bijpraten. Nog 4 dagen aftellen totdat we vertrekken naar Tavira. Tjonge, wat heb ik er deze keer ongelooflijk veel zin in, maar volgens mij heb ik dat gevoel altijd.

Verslag uit: Nederland, Beuningen

Een bestaan in Portugal

Jolanda is 46 jaar oud en werkt bij de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen.
Gezinsamenstelling:
De oudste drie jongens zijn de deur al uit, de 2 jongsten gaan studeren.
'O nosso Sonho'
Onze toekomst:

24 Mei 2009

Hollandse gezelligheid!

14 Maart 2009

Abraham in Druten

01 Februari 2009

Een vreemde manier van wakker worden!?!?!

12 Januari 2009

Weekje Holland

12 Januari 2009

Bezoek uit Holland
Peter en Jolanda

Wij zijn Peter en Jolanda Diks. Een echtpaar uit Beuningen, een plaats 5 km van Nijmegen. Peter is 47 jaar oud en werkt als travelmanager bij MVO Travel in Beuningen. Koopt hotels, en huizen in voor een reisorganisatie en verhuurt deze aan particulieren.Tevens verwerkt hij deze in een reisgids en verhuurt ze aan reisbureaus. Jolanda is 46 jaar oud en werkt bij de Sociale Verzekeringsbank in Nijmegen. Faby, de boxer, is 8 jaar oud en is de vriendin van Peter. Zij mag ook mee naar de Algarve. Gezinsamenstelling: Samen, beiden gescheiden, hebben wij 5 kinderen allemaal jongens in de leeftijd van 16 t/m 23 jaar oud. Drie jongens hebben al verkering. De oudste drie jongens zijn de deur al uit, de 2 jongsten gaan studeren. 'O nosso Sonho' Je zult je vast afvragen wat betekent dit woord. In het Portugees betekent het ' onze droom' . En inderdaad zoals de titel al zegt een droom wordt werkelijkheid voor ons. Kijk op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarbij je denkt; als ik nu mijn droom niet tot uitvoer breng komt het er nooit meer van. En ik moet er niet aandenken dat als ik strak oud ben, ik altijd blijf denken 'had ik toen die droom maar verwezenlijkt, nu kan het niet meer'. Dat lijkt mij afschuwelijk. Mijn motto is altijd geweest ' je leeft maar één keer, haal er dan ook uit wat er in zit' . Onze toekomst: Wij hebben alles goed overwogen voordat we deze stap gingen zetten. Het is tenslotte niet niks om je kinderen en familie achter te laten en 2500 km. verderop te gaan wonen. Toch heeft het altijd bij mij gekriebeld om in Portugal te gaan wonen. Na de afgelopen jaren Jolanda regelmatig mee genomen te hebben naar Portugal is ook zij verknocht aan dit heerlijke land.Wij gaan 5 kilometer van Tavira wonen, een mooie vissersplaats ten oosten van de hoofdstad Faro. Per 1 november gaan we werken voor een bedrijf gespecialiseerd in management en verhuur van accommodaties ten Oosten van Faro genaamd East Algarve Property Management/Rentals. Daar krijgen we het management over 65 woningen, varierend van zwembadvillas tot appartementen. Deze moeten iedere week gecontroleerd en gerapporteerd worden aan de eigenaren. Tevens gaan we de gastenservice verlenen aan vakantiegangers die één van deze huizen gaan huren. Dus u weet waar u volgende vakantie naar toe gaat! Mail ons maar.